- Κασσιόπη
- I
Μεγάλος παράλιος οικισμός (υψόμ. 20 μ., 1.076 κάτ.) της Κέρκυρας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού, 36 χλμ. Β της πόλης της Κέρκυρας. Αποτελεί έδρα του δήμου Κασσωπαίων του νομού Κερκύρας.II(Αστρον.). Αστερισμός του βορείου ημισφαιρίου κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε συμμετρική θέση ως προς τη Μεγάλη Άρκτο. Αποτελείται από πέντε κύριους λαμπρούς αστέρες, δύο δεύτερου και τρεις τρίτου μεγέθους –που σχηματίζουν Μ– και από πολλούς άλλους αμυδρότερους, εκ των οποίων περίπου ογδόντα είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Η Κ. πήρε την ονομασία της από τη μυθική Κασσιόπεια (βλ. λ.), σύζυγο του Κηφέα, βασιλιά της Αιθιοπίας, και μητέρα της Ανδρομέδας. Στην ουράνια εικονογραφία παριστάνεται ως μια γυναίκα καθισμένη, που κρατά στο χέρι ένα κλαδί. Σε γειτονικούς αστερισμούς παριστάνονται όλα τα πρόσωπα του μύθου. Διεθνώς ονομάζεται Cassiopeia με σύμβολο Cas.III
Ο αστερισμός της Κασσιόπης, ηρωίδας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, εικονίζεται σαν μία γυναίκα που κάθεται κρατώντας ένα κλαδί.
Ονομασία δύο αρχαίων πόλεων.1. Πόλη της Κέρκυρας. Βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Στην πόλη αυτή διέμεινε ο Κικέρων. Την ίδια ονομασία φέρει ακρωτήριο στην Κέρκυρα.2. Λιμάνι της βόρειας Ηπείρου. Βρισκόταν στην παραλία της Χαονίας, ΝΑ του Ογχήσμου (σήμερα Άγιοι Σαράντα). Ορισμένοι ιστορικοί ερευνητές την τοποθετούν στον ηπειρωτικό όρμο των Τετρανήσων.IVΠαραλιακός οικισμός του Εύξεινου Πόντου, ανατολικά της Κερασούντας και σε μικρή απόσταση από αυτήν. Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή κατοικούσαν εκεί περίπου 800 Έλληνες. Σήμερα ο οικισμός ονομάζεται Κεσάπ.
Dictionary of Greek. 2013.